Ga naar de inhoud

Systemisch werken

jij en jouw plek binnen je eigen familiesysteem

Je bent niet alleen op de wereld. Je hele leven lang ben je steeds een onderdeel van een bepaald “systeem”. Of dat nu op je werk is, bij de sportclub, met je vrienden of vriendinnen; overal ben je in een situatie waarin jij je als individu op de een of andere manier verhoudt tot de mensen om je heen.

In het “familiesysteem” heb jij je plek moeten vinden.

Het belangrijkste systeem is natuurlijk dat met je eigen familie, omdat je daarin van kinds af aan gevormd bent. Je hebt dan te maken met ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s en noem maar op. En in dat “familiesysteem” heb jij je plek moeten vinden, jezelf moeten ontwikkelen en je rol ingenomen.

Jouw familiesysteem

systemisch werken Apeldoorn

Maar dat hele familiesysteem waarin je bent opgegroeid is natuurlijk nooit optimaal. Zelfs in het meest gunstige geval heb je al te maken met min of meer externe invloeden zoals tijdsbeeld, generatiekloven, religie of sociale klasse.

En daar bovenop zijn het ook nog eens allemaal mensen die ook hun eigen rugzakje, eigenschappen en ervaringen hebben. Denk bijvoorbeeld aan afwezige ouders, verstoorde verhoudingen, zieken of overledenen, opgelopen trauma’s, ontwikkelde overtuigingen en noem maar op.

Alle mensen in jouw familiesysteem zijn ook op een bepaalde manier gevormd tot wie ze geworden zijn en dat heeft binnen dat hele systeem een bepaalde dynamiek tot gevolg gehad. En jij hebt daar op de een of andere manier je plek in moeten vinden en je in moeten manifesteren.

 

Dus zonder dat je het misschien zelf doorhebt, heeft dit er wellicht te geleid dat je je op een manier gevormd hebt die op enig moment waarschijnlijk nodig was, maar in je verdere leven niet meer dienend voor je is of zelfs tegen je gaat werken.

Misschien nam je als kind de rol van ouder over, werd je beïnvloed door angsten en overtuigingen van anderen, voelde je je niet gehoord of gezien, miste je veiligheid en geborgenheid et cetera. Allemaal aspecten van het systeem waarin je opgegroeid bent, die gevolgen (kunnen) hebben gehad voor wie je uiteindelijk geworden bent.

Meer inzicht in de hele dynamiek van jouw familiesysteem

Samen kunnen we kijken naar hoe dat familiesysteem bij jou in elkaar zit en wat dat voor je heeft betekend. We brengen het systeem eerst globaal in kaart met een zogenaamd “genogram” en maken het vervolgens visueel door een familie opstelling te doen.

Zo’n opstelling wordt vaak in groepsverband gedaan, maar doen we bij individuele coaching met behulp van bijvoorbeeld poppetjes of zogenaamde grondankers.

Hoe dan ook, je krijgt meer inzicht in de hele dynamiek van jouw familiesysteem, de “verstrikkingen” en blokkades die er in voorkwamen en de invloed die dat alles, veelal onbewust, heeft gehad op jouw verdere ontwikkeling en gedrag als volwassene.

Zo wordt duidelijker wat het verschil is tussen wie je van nature werkelijk bent en wie je door al die invloeden uiteindelijk geworden bent….

Wat anderen zeggen

Isabel

Nanny is een hele fijne coach voor mij. Ik voel me door haar gehoord en gezien, iets wat ik niet altijd heb ervaren in de reguliere zorg. Samen kijken we naar mijn familiepatronen waarbij ik leer voelen en luisteren naar wat het doet in mijn lichaam. Hierdoor heb ik beetje bij beetje meer inzicht heb gekregen in mijn eigen patronen en hetgeen waar ik tegenaan loop in mijzelf. Ik vind het prettig dat ze ook nog een stukje theoretische achtergrond geeft, want zoals ze soms zegt ‘je hoofd moet het ook nog snappen’. Ik merk tijdens en nadat ik bij Nanny ben geweest dat het doorstroomt in mijn lichaam, dat ik ruimte heb, meer vertrouwen in mijzelf en mijn eigen pad. Ik zou haar iedereen aanbevelen!

Ik help je door met je mee te kijken

Je krijgt meer inzicht in de hele dynamiek van jouw familiesysteem, de “verstrikkingen” en blokkades die er in voorkwamen en de invloed die dat alles, veelal onbewust, heeft gehad op jouw verdere ontwikkeling en gedrag als volwassene.